Bingoregler

Klassisk bingo

Klassisk bingo är det absolut populäraste bingospelet i Sverige. När du spelar klassisk bingo får du en bingobricka som har 5 vågrätta rader med 5 bingorutor i varje rad. Du kan även spela med flera bingobrickor samtidigt. Bingovärden drar och ropar upp ett slumpat nummer i taget. De nummer som ropas upp är alltid ett nummer mellan 1 och 75. Du kryssar för numret om du har det på din bingobricka. När du får fem nummer i rad har du fått bingo och vunnit. Raden kan vara vågrätt, lodrätt eller diagonal. När någon har fått bingo är bingorundan slut, men finns även varianter av klassisk bingo där spelet fortsätter tills ett visst förutbestämda antal nummer har ropats ut.

Variantbingo

Variantbingo fungerar på samma sätt som klassisk bingo, men här spelar du fem omgångar med samma bingobricka. När en bingospelare har fått bingo fortsätter spelet och när någon har fått två bingorader är det bingo igen. Sedan är det bingo på tre rader, fyra rader och fem rader. Fem raders bingo är samma sak som en full bricka.

Mönsterbingo

Mönsterbingo är en rolig variant av bingo. Bingobrickan ser ut som en klassisk bingobricka, men istället för att pricka en vanlig rad ska du försöka få ett förutbestämt mönster på din bricka. Mönstret är markerat på brickan och kan vara av olika svårighetsgrad. Det kan ett mönster av ett kryss, en bokstav, en siffra, en fyrkant eller en symbol. När du har alla nummer i mönstret har du fått bingo.

Amerikansk bingo

Amerikansk bingo fungerar ungefär på samma sätt som klassisk svensk bingo med 25 rutor och 75 nummer, men rutan i mitten är tom vilket naturligtvis gör det lite lättare att vinna eftersom mittenrutan räknas som en markera ruta. I amerikansk bingo kan du ibland också vinna på till exempel fyra hörn eller andra mönster. Vilka regler som gäller får du naturligtvis reda på innan bingospelet börjar.

Engelsk bingo

I Storbritannien spelas ofta en bingovariant som kallas för housey housey. Denna typ av bingo ser rätt så annorlunda än klassisk bingo. Engelsk bingo har nio vågrätta bingorader och nio lodrätta bingorader. Varje bingorad har fem numrerade rutor och fyra tomma rutor. Den översta bingoraden innehåller enbart nummer upp till 10 eller 11, den andra raden nummer mellan 10 (eller 11) och 20 och så vidare. Du kan vinna på en, två eller tre bingorader. Om du får tre bingorader kallas det för en full house.